Valpolicella och De euganeiska kullarna

Valpolicella ligger i Veneto, eller i Venetien, som vi säger på svenska. I regionen ligger Gardasjön, som bl.a. kantas av de små, pittoreska orterna Sirmione och Bardolino. Vi finner också de tre medeltida städerna Verona, Padua och Vendig. Padua och Verona lockar med sin charm - den sistnämnda förstås också med Romeo och Julias balkong. Venedig lockar med all sin storslagna strålglans i kontrast till de små underbara prången och gränderna. Staden känns nästan overklig där den ligger i vatten, korsad av kanaler.

Valpolicellaområtdet är välkänt för sina viner. Ripasso- och Amaronevinerna säljer som aldrig förr! Ta bilen på Strada del vino ("Vinvägen") och besök vingårdarna som producerar dessa viner. Såväl termalbad, som Verona och besök vid Gardasjön, ligger på behörigt avstånd. Vi bokar in er på hotellen, vingårdarna och spa och lotsar er till trevliga aktiviteter i området. 

De euganeiska kullarna är en samling kullar, liksom utslängd i det platta, vattenrika landskapet runt Venedig och Padua. Det flacka, vattenrika omådet vid foten av kullarna är sedan romartiden känt för termalbad och lerbehandlingar, vilka lär ha bevisade hälsofrämjande effekter. Det ligger strategiskt fantastiskt bra beläget i Venetien med bara 30 minuter från Venedig, 10 minuter från Padua och drygt en timmes bilfärd till Verona. Uppe i kullarna tycks det vara alldeles perfekt för Merlot- och Cabernet Sauvignon-odlingar. Vinerna är smakrika och mjuka. Det finns byar att upptäcka, med bil eller cykel, bl.a. den  kände renässanspoeten Petrarcas födelseby. Cykelturerna kan göras både mycket enkla och ganska tuffa och vandringar på stigarna över kullarna ger fina naturupplevelser. Olivodlingar från kullarna ger mycket god olivolja av hög kvalitet.  

Dag 1: Incheckning på ett 4-stjärnigt hotell i Montegrotto Terme, byggt i början på 1900-talet, som vittnar om en storslagen tid. Det är bekvämt, snyggt och trevligt och erbjuder härliga pooler med termalbad i en mysig miljö. Ta ett dopp i poolen och en god drink i baren.

Dag 2: Enkel cykling till en trevlig familjeägd vingård som drivs av Giorgio, Francesca och Rosanna.Det ligger nära det fantastiska slottet Castello del Catajo.  Ni får en genomgång om vinets resa från vinodlingen till glaset. Förutom deras viner serveras ni områdets goda ostar, charkprodukter, torta salata och dessert, regionens goda chark-och ostprodukter och andra läckerheter, värdigt att kallas lunch.

Lunchen ingår i priset. Den äventyrlige hittar kanske en väg över kullarna att prova på väg hem till hotellet, eller vill fortsätta en bit till på cykelleden E2 innan man vänder tillbaka, medan andra passar på att göra ett besök i det fantastiskt storslagna slottet Castello del Catajo och sedan cyklar samma väg tillbaka. För kvällens middag har vi bokat bord åt er på en trevlig och populär restaurang som ligger på ca 20 minuters promenadavstånd från hotellet. Kvällens middag ingår inte i priset. Cyklesträcka, enkel väg: ca 5 km på plan mark.

Dag 3: Ni hämtas av en taxi/buss vid hotellet på morgonen som kör er till en väg och vandringsled som leder till de norra delarna av De Euganeiska kullarna. Vandringsleden tar er till en av områdets vinproducents enoteca för vinprovning. Det ligger intill det vackra 1500-tals-palatset Villa dei Vescovi. Palatset Villa dei Vescovi har bebotts av biskopar (vescovo=biskop) och har influenser från såväl den klassiska renässansen och Orienten.

Om ni vill kan ni besöka det intilliggande palatset och äta enkel lunch där innan taxi hämtar er och tar er åter till hotellet. Inträdesbiljett och lunch ingår inte i priset. Vi ber er meddela oss om ni önskar att stanna för lunch i palatset så att taxi kommer och hämtar er vid rätt tid. Passa på att njuta av det fina hotellets termalbad och SPA-anläggningen under dagen. På kvällen blir ni hämtade av en taxi/buss som tar er till syskonen Stefanos, Stefanias och Nadias vackert belägna vingård och agriturismo.

Ni börjar med en vinprovning av syskonens mycket goda viner och fortsätter med en av oss förbokad middag, från antipasto till dessert, till vilken ni blir serverad gårdens viner. Middagen ingår i priset.  Ni kommer att bli väl omhändertagna. Taxi/buss åter till hotellet. Vandringssträcka: 4,5 km (liten utmaning, med inledande stigning den första halvan av leden, höjdskillnad 250 m) eller ca 4,5 km (utan stigningen).

Dag 4: Egen upptäcktsdag. Passa på att ta förmiddagen till sköna massagebad i termalpoolen.  Vi rekommenderar er att upptäcka Padova. Ta tåget från stationen i Montegrotto till Padova (på svenska Padua). Promenera in till centro storico (gamla stan) och flanera längs både huvudstråket och i gränderna och sätt er på charmiga piazzor för ett glas vin, en kaffe, en glass eller kanske en middag.

Ni kommer säkert att fascineras av den vackra arkitekturen och stilen. De venetianska influenserna är tydliga! Paduas universitet är ett av de äldsta i världen och det nästäldsta i Italien. Den historiskt kända astronomen, prästen och läkaren Copernikus studerade vid universitetet. Den minst lika kände astronomen och fysikern Gallilleo Gallillei fick en professur i matematik där. Ta tåget eller taxi hem. (Taxi cirka 30 euro/bil).

Dag 5: Ni hämtas av taxi/buss vid hotellet för en utflykt till Valpolicella-området. Ni besöker på förmiddagen en mycket intressant vingård med en filosofi som drar begreppet ”hållbar utveckling” i det närmaste till sin spets. Ni får en vinprovning av flera av deras viner. Därefter körs ni till Verona och äterlunch på en restaurang där vi har bokat bord åter er.

Restaurangen som är mycket välrenommerad ligger i ”centro storico” (i gamla stan). Lunchen ingår inte i priset. Efter lunch rekommenderar vi er att passa på att se lite av staden. Har ni inte varit i Verona tidigare är kanske ”Julias balkong” ett måste att leta upp och titta på, från den vinkel Romeo såg Julia när han besjöng henne i Shakespeares drama.

Kanske vill ni se den berömda amfiteatern inifrån (10 euro). Bussen hämtar er på samma plats som ni blev avsläppta.   På vägen tillbaka mot Montegrotto och hotellet gör ni ytterligare ett stop för ett vingårdsbesök. Kanske önskar ni att äta middag på hotellet på kvällen. Annars bokar vi gärna in er på en restaurang i närheten.

Dag 6: Utcheckning och hemresa.

  • Boende i dubbelrum på ett fyrstjärnigt hotell med tillgång till SPA-anläggningen (pool, bastu, turkiskt bad, gym och bad-kit) i 5 nätter inklusive frukost. 
  • Transfer (taxi) i samband med vinprovning och visning av cantina x 3
  • Vinprovning x 5
  • Lunch x 1
  • Kvällsmiddag x 1 inkl vin
  • Cykel
  • Turistskatt (hotell)
  • Kartor och annat material
  • Serviceavgift

Priset för paketet är 7 900 kr per person boendes i dubbelrum.
OBS! Priset varierar beroende på kundens önskemål!

Övriga måltider och drycker ingår inte Bokningsbara (ex massage) SPA- behandlingar ingår inte i paketets pris. Priset för transfer till de olika utflyksmålen är baserat på minst 4 personer.

Vägbeskrivningar, kartor, info o. dyl. lämnas före avresan. Om ni önskar hjälp med bokning av transfer eller information om tågtider eller annat står vi naturligtvis till er tjänst. Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet. Förutom ovanstående exempel kan vi även ordna matlagningskurser.